WiikonWappuSauna - Maailman suurin sauna wapuksi 2016

Helmikuussa Ideapark Lempäälä kirjoitti Facebookissa seuraavaa:

“Löylyä lisää... Meitä ideaparkilaisia ja asiakkaitamme on ihastuttanut oheinen Suomen suurin Iki-kiuas jo tovin. Nyt olisimme haikein mielin valmiit luopumaan siitä ja tarjoamme sen ilmaiseksi henkilölle, joka on valmis itse noutamaan ja purkamaan kiukaan. Kerro meille kommenttikenttään torstaihin 11.2. mennessä, jos olet kiinnostunut kiukaasta ja mihin sen laittaisit. Mikäli kiinnostuneita on useampia, valitsemme onnekkaan esitetyn sijoituskohteen tai idean perusteella.”

Hetken mielenjohteen, pikaisen suunnittelun ja hullujen ideoiden jälkeen Vapaateekkarit ry lähetti viestiä kiukaasta. Vajaa kuukausi myöhemmin tuli ilmoitus, että kiuas tulee päätymään Otaniemeen. Missio oli selvä. Nyt rakennetaan Otaniemeen maailman suurin sauna wapuksi - WiikonWappuSauna. Kokoa hulppeat 288 neliötä. Pojat ja tytöt suunnittelupöydän ääreen sekä mopo keulimaan pahemmin kuin kukaan uskalsi odottaa. Myös yhdistyksen useampi AS:läinen jäsen pääsi tunkemaan aasitwistiä projektiin.

photo_2016-05-02_21-06-18.jpg

Kuva: Kiukaan purkua Ideapark Lempäälästä.

Teekkarimaisesti pelkkä sauna ei luonnollisestikaan riitä. Saunaan suunniteltiin myös esiintymislava, äänentoisto ja muu tekniikka rakennettiin kuntoon, hankittiin oikeaoppiset suihkut sekä pukuhuoneet sekä tietysti teekkareiden nauttimat paljut. Lisäksi päätimme laittaa vielä kirsikaksi kakun päälle ajatuksen, että sauna on auki kokonaisen viikon ajan. “Go big or go home” oli mentaliteetti millä aloitettiin projektin rakentaminen. Kun TTER:ltä oli tullut vihreää valoa projektin rahoituksen suhteen, alkoi ankara hikoilu saunan pystyttämiseen. Puheluita ympäriinsä, excel laulamaan, akkuväännin ja vasara käteen ja se oli menoa.

photo_2016-05-02_21-10-09.jpg

Kuva: Oli ihan oikeat mallitkin tehty. Kuvaaja ei tosin tunne termiä “screenshot”.

photo_2016-05-02_21-11-20.jpg

Kuva: Kehikko rakennettiin Ramirentin ammattilaisten toimin, kun vapaateekkarit rakensivat saunan muut osat.

Miksi tähän edes ryhdyttiin? Ensinnäkin tilaisuus oli otollinen, kun maailman suurin Iki-kiuas oikein kaipasi teekkarimaista twistiä. Kaikki muu sitten lähtikin sillä ajatuksella, että halutaan tehdä aaltoyhteisölle mahdottoman siisti projekti sekä nostattaa kansan wappumieltä. Tavoitteena oli, että jokaisella kävijällä ei jäisi fiilistä, etteikö omana opiskeluaikana tapahtunut mitään mahtavaa.

photo_2016-05-02_21-13-20.jpg

Kuva: Saunan eristämistä sekä lauteiden tekoa.

Mikään yksinkertainen kokonaisuus WWS ei kuitenkaan ollut. Liikkuvia osia oli lukemattomia, työvoima rajallinen ja tekniset haasteet valtavat. Saunaan liittyvä infrastruktuuri oli jo itsessään massiivinen sirkus. Lisäksi koska kiuasta ei oltu koskaan aikaisemmin lämmitetty, niin emme edes tienneet että olisiko se edes toiminut - tai edes kestänyt viikon lämmittämistä. Myös saunan koko oli haasteellinen, sillä yhdellä kiukaalla piti lämmittää kokonainen halli. Lämmitystä jännitettiin aina avajaispäivään asti, mutta helpotus oli suuri kun lämpötila alkoi kivuta ylöspäin tasaiseen tahtiin. Työmäärä oli myös valtava, ja viimeisinä päivinä muutama sankari olikin työmaalla lähes 60 tuntia putkeen samoilla silmillä. Kaiken kukkuraksi aikataulu oli armoton, ja viimeisiä lauteita tehtiin vielä puoli tuntia ennen avajaisia.

photo_2016-05-02_21-14-02.jpg

Kuva: Näkymää valmiin saunan sisältä, saunojia ylälauteilla.

Vaikka saimme saunan auki miltein aikataulussa, haasteet jatkuivat. Avajaispäivänä lämmitys ei ollut täysin optimaalinen eikä kaikkia alueita oltu eristetty kunnolla. Ylälauteilla päästiin hyviin löylyihin, mutta alalauteilla oli miltein kylmä. Nämä kuitenkin saatiin korjattua seuraavien päivien aikana ja muutaman päivän päästä ylälauteilla oli jo kävijöiden mukaan “ankarat löylyt”. Lisäksi viimeisenä päivänä tekniikka temppuili, kun kaikki sähköt menivät kokonaan poikki loppubileiden aikana reiluksi vartiksi.

photo_2016-05-02_21-14-30.jpg

Kuva: Saunamajuri työn touhussa.

Huolimatta epäilyksistä ja haasteista, oli WiikonWappuSauna uskomattoman onnistunut projekti. Koko absurdi kokonaisuus saatiin ihmeen kaupalla pysymään kasassa ja lukemattomat ihmiset tulivat kiittämään jälkikäteen saunaa. Sauna sai myös runsaasti positiivista näkyvyyttä Otaniemen ulkopuolellakin - aina ulkomaillakin asti. Saunan loppubileissä perjantaina lavalla ollut Rony Rex totesi, että ei ole ikinä vetänyt keikkaa sekopäisemmässä ympäristössä, kun tanssilattia ja lauteet olivat täynnä ihmisiä ja vaahtokone muutti saunan hetkessä myös vaahtobileiksi.

photo_2016-05-02_21-15-31.jpg

Kuva: Jokaisessa itseään kunnioittavassa saunassa pitää olla vaahtobileet.

Muutamassa viikossa maailmanennätys kasaan typerästä ideasta. Projektin absurdisuus ja eeppisyys alkaa vasta nyt hahmottua, kun työ on jo tehty. Seuraavaksi kiuas jatkaa matkaansa partiolaisten Roihu2016-leirille kesäksi, jossa se pääsee uuden lämmityshaasteen eteen. Tämä oli wappu 2016. Saa nähdä, että mitä ensi vuodeksi keksitään.

Henry Sanmark
Vapaateekkari ja AS:läinen.

photo_2016-05-02_21-15-37.jpg